Znáte pojem finanční nevěra? Týká se vás nebo vašeho partnera?

Znáte pojem finanční nevěra? Týká se vás nebo vašeho partnera?

Možná vás to překvapí, ale někteří z nás, když si koupí drahé oblečení nebo drahou věc jen pro sebe, to před svým partnerem zatají. Třeba tak, že věc schovají do skříně a vyndají až po pár dnech nebo týdnech. Pokud pak jejich partner řeší, zda se jedná o něco nového, řeknou mu, že už to mají delší dobu a že si toho prostě jen nevšiml dřív.

Podle některých průzkumů má prý podobnou taktiku až sedm procent žen. A pozor - jen dvě procenta mužů. Pravdou však je, že mužské „tajné“ nákupy bývají někdy výrazně dražší. Jenže golfové vybavení nebo novou motorku do skříně prostě jen tak neschováte.

Většinou však nezáleží na částce, ale na tom, zda by utajované nákupy váš partner považoval za jakousi finanční nevěru. Někdo totiž žárlivě střeží svoje i partnerovy finance, jiný to neřeší a někteří mají i z těchto důvodů oddělené účty. Prostě aby si každý mohl koupit, po čem jeho srdce touží a na co má peníze a nemusel to před tím druhým omlouvat nebo tajit.

Existuje vůbec finanční nevěra?

Vždycky záleží na tom, jaký mají partneři mezi sebou vztah a také nastavená pravidla a zda vzájemně znají například výši svého platu. Podle jednoho z posledních průzkumů o financích v partnerství to ale spíš vypadá, že si Češi finančně nevěrní nejsou.

Většina z nás prý doma mluví se svými partnery o financích naprosto otevřeně a dokonce netají ani svoje osobní nákupy. Osmdesát procent z nás netají před svým partnerem ani přesnou výši mzdy. U dalších pak jejich partner ví alespoň jeho přibližnou výši.

Přesto se najde zhruba pět procent těch, kteří vůbec se svým partnerem finance neřeší nebo se mu alespoň nesvěřují, jaká je výše jejich platu. To platí především u věkové kategorie 45 až 53 let. Mladší ročníky většinou svoji mzdu před protějšky netají a věková kategorie do 26 let nemá problém se sdílením výše svého platu téměř vůbec.

Osobní záležitost

Pro někoho jsou finance prostě osobní záležitostí, se kterou se nesvěřují ani svému partnerovi. Někteří jsou třeba jen opatrní nebo dokonce zklamaní v otázce peněz z minulých vztahů, případně i z toho současného. A jiní si raději schovávají finance bokem pro případ rozvodu. Prostě co člověk, to vlastní postoj k penězům.

Ohledně nákupů, a to především ve vyšší cenové relaci, se ale většina z nás doma radí. Typicky při nákupech spotřebičů do domácnosti, kol, aut a podobně. Někdy však při nákupech dražších věcí sám pro sebe před partnerem raději zatajíme plnou cenu. A dělá to tak údajně dokonce každý šestý muž a každá sedmá žena.

Ing. Jiří Šána
Autor: Ing. Jiří Šána

Finančnímu poradenství se věnuji od roku 2006. Věřím, že pokud je finanční poradce opravdu fundovaný a férový, je klientovi velkou přidanou hodnotou.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak se vyhnout špatným finančním rozhodnutím

zpracováním osobních údajů