Stát připravuje možnost dlouhodobého investování jako alternativu zabezpečení pro stáří

Stát připravuje možnost dlouhodobého investování jako alternativu zabezpečení pro stáří

Pokud se trochu víc zajímáte o investice a dění kolem nich, možná už víte o novince, která se právě teď projednává ve Sněmovně. V rámci novely zákonů v souvislosti s rozvojem kapitálového trhu se rýsuje nová možnost, jak se už předem zabezpečit na stáří nejen za pomoci penzijního spoření. Je jí dlouhodobé investování, ke kterému se bude využívat tzv. účet dlouhodobých investic (ÚDI).

K čemu bude takový účet dobrý? Může být dobrou alternativou a konkurencí k již existujícím produktům spoření na stáří. Hranice odchodu do důchodu se totiž neustále posouvá a s ohledem na deficit státního rozpočtu a inflaci se pravděpodobně bude ještě dále posouvat. Takže pokud budeme moci využívat víc možností, jak se předem zajistit na postproduktivní věk, jedině dobře.

Výhody? Snížení daňového základu

Výhodou tohoto typu investování bude možnost si snížit daňový základ. Teď si poplatník může snížit daňový základ o 24 tisíc u rezervotvorného životního pojištění a o 24 tisíc u penzijních produktů. Celkem se tedy jedná o daňový odečet až 48 tisíc korun, což činí reálnou daňovou úsporu až 7200 korun.

Nově bude možnost si pro daňový odečet do výše 48 tisíc korun nakombinovat libovolně produkty ze životního pojištění, penzijních produktů (připojištění a spoření) a účtu dlouhodobých investic.

Účet dlouhodobých investic navíc nabízí možnost investovat i pro ty, kteří třeba o investování přemýšlejí, ale zatím se do něj nepustili. Investování by mělo být totiž pravidelné a v delším časovém horizontu. Pokud je totiž váš časový horizont dostatečně dlouhý, zvyšuje se tím šance na lepší zhodnocení vašich investic a můžete si dovolit i investice rizikovější. 

Nevýhody? Bez státního příspěvku

Možnou nevýhodou může pro někoho být, že se zatím u ÚDI nepočítá se státním příspěvkem, tak jak ho můžete získat u penzijních produktů. 

Nicméně zákon umožňuje zaměstnavatelům přispívat do všech produktů spoření na stáří až do výše 50 tisíc korun ročně. A z této částky nemusí poplatník platit daň. Tato možnost půjde využít i pro účet dlouhodobých investic.

Pravidlo 60 a 60

Aby bylo jasně určené, že peníze získané přes účet dlouhodobých investic budou skutečně využity až ve starším věku, jsou podmínky ošetřeny pravidlem 60 a 60. To znamená, že peníze bude možné vybrat nejdříve při dovršení 60 let věku společně s délkou spoření v rozsahu nejméně 60 měsíců. Tedy pěti let.

Pozor ale, do ÚDI nebude možné si převést už stávající investice, například z podílových fondů. Každý bude muset začít spořit od nuly.

Jak to bude vypadat?

Zřizovateli účtu dlouhodobých investic budou banky, obchodníci s cennými papíry a investiční společnosti. Každý, kdo bude chtít investovat na důchod, bude mít pravděpodobně u nich samostatný běžný investiční účet a k němu další účet vedený jako účet dlouhodobých investic.

Poplatky u účtu budou podle toho, jak budete investovat a samozřejmě podle podmínek jednotlivých poskytovatelů. Nicméně nemělo by se to lišit od běžné praxe v investování tak, jak ji známe dnes. Investovat bude možné do dluhopisů, akcií, podílových fondů, ale i do derivátů. 

Investice a investiční strategii si pak bude vybírat každý sám na základě sestaveného rizikového profilu (podle ochoty investovat do rizikovějších aktiv). Ten si sestaví se svým poradcem nebo bankéřem. Díky tomu bude možné v průběhu času investice kupovat i prodávat podle toho, jak se vám bude vyvíjet rizikový profil. To není naopak možné u penzijního připojištění, ani u penzijního spoření.

Dlouhodobé investování na důchod bude tedy dobrou alternativou k současným produktům pro zajištění na stáří. A pokud budou novely schváleny v dalších čteních ve Sněmovně a projdou přes Senát a prezidenta, budete moci začít už od 1. ledna 2022.

Ing. Jiří Šána
Autor: Ing. Jiří Šána

Finančnímu poradenství se věnuji od roku 2006. Věřím, že pokud je finanční poradce opravdu fundovaný a férový, je klientovi velkou přidanou hodnotou.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak se vyhnout špatným finančním rozhodnutím

zpracováním osobních údajů