Máte elektrokoloběžku nebo elektrokolo? Pojistěte se nejen „na blbost“

Máte elektrokoloběžku nebo elektrokolo? Pojistěte se nejen „na blbost“

Patříte mezi majitele elektrokoloběžky? Případně elektrokola? A napadlo vás nechat se kromě pojištění proti krádeži pojistit i jinak? Jestli ne, a vy nebo někdo z vašich blízkých patříte mezi majitele elektrických „vozítek“, začtěte se do tohoto článku.

Prodejci elektrokoloběžek a elektrokol v poslední době hlásí zvýšené prodeje a není se čemu divit. Elektrokoloběžky i elektrokola jsou pohodlnějším způsobem dopravy než jejich běžné varianty. Dostanete se dál a rychleji, a ještě nemusíte ve městech řešit kolony aut.

Dokonce se dá říct, že v teplejších měsících se s elektrokoly i s elektrokoloběžkami doslova roztrhl pytel. Nejen s těmi sdílenými, které může využívat více lidí a najdete je především ve větších městech, ale i s těmi soukromě vlastněnými.

Pojištění proti krádeži

Jenže být majitelem elektrokoloběžky nebo elektrokola s sebou může nést větší riziko, že se vaše „vozítko“ zalíbí nenechavcům, než pokud jste majitelem běžné koloběžky nebo kola. Proto se vyplatí zvážit pojištění proti krádeži.

Volit můžete mezi různými typy pojištění. Elektrokolo a elektrokoloběžku si můžete pojistit buď jako sportovní vybavení, nebo si můžete vybrat konkrétní pojistný produkt připravený přímo pro majitele elektrokol/elektrokoloběžek. Obvykle jsou součástí pojištění majetku nebo domácnosti. Nicméně zvážit byste měli také takzvanou „pojistku na blbost“.

Neznalost pravidel neomlouvá. Aneb proč je vhodné si „pojistku na blbost“ zřídit

Věděli jste, že na uživatele elektrokoloběžek se nahlíží jako na cyklisty? Tedy s veškerými právy i povinnostmi, které se jich týkají? Například jezdec na elektrokoloběžce, kterému je více než 10 let, nesmí jezdit po chodníku. Výjimku mají právě děti do deseti let věku. Stejně jako cyklista nesmí ani on přejíždět kolmo přes přechod pro chodce a do 18 let věku musí mít za jízdy nasazenou ochrannou přilbu.

Bohužel i když dodržíte všechna daná pravidla a předpisy, může se stát, že nechtěně ohrozíte svůj život či zdraví, nebo dokonce zdraví či životy dalších lidí; může dojít ke zranění nebo způsobíte majetkovou škodu.

Pokud dojde ke škodě neúmyslně nebo z nedbalosti, je možné situaci vyřešit v rámci plnění pojištění občanské odpovědnosti. Té se také přezdívá „pojistka na blbost“. Tohle pojištění je možné sjednat samostatně, ale třeba i jako součást pojištění domácnosti, kdy se vztahuje na všechny členy domácnosti.

V případě elektrokoloběžek a vozítek segway ale v roce 2024 vstoupí v platnost pravidla schválená Evropským parlamentem. Ten rozhodl, že někteří majitelé elektrokoloběžek a vozítek segway si pro jejich provoz budou muset sjednat povinné ručení.

Bude to platit pro stroje s dosažitelnou rychlostí jízdy nad 25 kilometrů za hodinu a také pro elektrokoloběžky s cestovní rychlostí přes 14 kilometrů za hodinu – za podmínky, že stroj váží více než 25 kilogramů.

Pokud jste však majitelem běžné městské elektrokoloběžky, povinné ručení řešit pravděpodobně nemusíte. Drtivá většina elektrokoloběžek totiž váží mezi 10 až 12 kilogramy a jejich rychlost je omezena právě na zmíněných 25 kilometrů za hodinu.

Úrazové pojištění

Co byste však řešit určitě měli, je úrazové pojištění. Úrazů z elektrokol a elektrokoloběžek bohužel přibývá. A často bývají vážnější než v případě běžných kol nebo koloběžek, právě kvůli vyšší rychlosti.

Nejčastěji se jedná o zlomeniny horních končetin, zlámaná žebra, ale také o úrazy (nechráněné) hlavy a krční páteře. U nabouraných chodců to bývají silné pohmožděniny v oblasti zad, nebo dokonce zlomeniny nohou.

Může také dojít ke zranění vás jako jezdce nebo chodce. Jak již bylo řečeno, škodu u cizí osoby je možné hradit z pojištění odpovědnosti, ale v případě vašeho zranění a možné náhrady škody je potřeba mít sjednanou úrazovou pojistku. Vhodné je zvolit úrazové pojištění, ze kterého se vyplácí odškodné v případě úrazu s trvalými následky či v případě smrti.

Pokud se při jízdě zraníte v zahraničí, je možné čerpat náhradu z cestovního pojištění za ošetření, transport, ale i případnou repatriaci. V zahraničí je však nutné k nehodě přivolat i policii.

Dbejte na dodržování pravidel. A pozor na alkohol!

Pokud budete uplatňovat náhradu škody z pojištění, počítejte s tím, že vaše pojišťovna bude vždy zkoumat, jak k nehodě došlo. Tedy zda jste dodrželi všechna pravidla a preventivní bezpečnostní opatření. Zkoumá se například i to, jestli jste nejeli v době nehody po chodníku nebo zda jste nebyli pod vlivem alkoholu či drog.

Pokud pojišťovna shledá vážné porušení pravidel a zjistí, že existuje příčinná souvislost mezi jednoznačně nevhodným chováním vás jako jezdce a vznikem či výší škody nebo újmy na zdraví, je oprávněna své pojistné plnění krátit nebo dokonce regresovat nárok, pokud už ho vyplatila.

Ať už máte jakékoliv „vozítko“, přeji vám hodně najetých kilometrů bez nehod a v případě, že některá pojištění ještě sjednaná nemáte, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji.




Ing. Jiří Šána
Autor: Ing. Jiří Šána

Finančnímu poradenství se věnuji od roku 2006. Věřím, že pokud je finanční poradce opravdu fundovaný a férový, je klientovi velkou přidanou hodnotou.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Jak se vyhnout špatným finančním rozhodnutím

zpracováním osobních údajů